Wat is de beste keuze: lichtmetalen of stalen velgen?

Tegenwoordig worden de meeste auto’s opgeleverd met lichtmetalen velgen. De stoere look van deze velgen geven de auto een andere uitstraling en zijn daarnaast een stuk lichter. Best wel wat voordelen dus. Maar wegen lichtmetalen velgen wel op tegen de zwaardere, stalen velgen? Die hebben namelijk ook zeker hun kwaliteiten. Wij lichten vandaag de grootste verschillen tussen stalen en lichtmetalen velgen voor je uit, zodat je een goede keuze kunt maken.

Het gewicht

Het grootste verschil tussen de verschillende velgen is natuurlijk het gewicht. Het belangrijkste onderdeel van metaal is aluminium, wat een licht metaal is. Staal bestaat grotendeels uit ijzer. Lichtmetalen velgen zijn dus vaak lichter dan de stalen varianten. Dit zorgt ervoor dat de hele auto lichter is, minder brandstof gebruikt en je dus op lange termijn geld bespaart.

Toch zijn de verschillen minder groot dan dat wij denken en zijn er tegenwoordig ook veel lichtgewicht stalen velgen. Wil je besparen op je rijkosten dan hoeft dat dus niet per se met metalen velgen. De écht lichte velgen worden gemaakt van koolstofvezel, die zijn extreem licht. Deze worden echter nooit voor particulieren gebruikt vanwege de kosten. Voornamelijk in de motorsport zijn deze te vinden.

Klappen opvangen

Metalen velgen bestaan dus uit aluminium. Deze metaalsoort heeft een grotere flexibiliteit dan staal, waardoor metalen velgen beter tegen botsingen kunnen. Ze kunnen de klap met bijvoorbeeld een stoeprand een stuk beter opvangen, waardoor hij minder snel beschadigd.

Kwaliteit bij beschadigingen

Rijd je vaak op onverharde wegen? Dan doe je er juist goed aan om stalen velgen te kiezen. Deze velgen zijn dan weer een stuk sterker, iets wat nodig is wanneer vaak op lastige wegen rijdt. Vaak komt er een hoop vuil tegen de velg aan op onverharde wegen, denk aan stukjes zand of kleine steentjes. Bij lichtmetalen velgen beschadig je de velg dusdanig dat het de kwaliteit behoorlijk aantast. Bij stalen velgen krijg je wellicht wat krasjes, maar doet het niks af aan de rijkwaliteit.

Het uiterlijk

Ook in uiterlijk zitten flinke verschillen tussen de velgen. De lichtmetalen velgen zijn over het algemeen een stuk mooier. Ze zijn gelakt, gepolijst, gepoedercoat of hebben een kleurtje gekregen. Stalen velgen daarentegen hebben deze eigenschappen allemaal niet. Wél zijn ze goed op te krikken met een mooie wieldop, zo zie je er niks meer van terug.

De keuze tussen lichtmetalen of stalen velgen hangt dus van verschillende factoren af. Wilt u graag hulp met uw keuze? Wij staan 5 dagen per week voor u klaar. Maak gemakkelijk een afspraak om bij ons langs te komen.https://velgherstel.nl/contact/

Logo Betaalmogelijkheden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

© 2010 - 2020 Snel Velgherstel B.V.