Velgen Richten

Het richten van velgen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je auto. Als je velgen niet goed zijn uitgelijnd, kan dit leiden tot oncomfortabele ritjes, extra slijtage aan de banden en een verminderde wegligging. Bovendien kan het ook gevaarlijk zijn, aangezien slecht uitgelijnde velgen ervoor kunnen zorgen dat je auto niet op de juiste manier reageert op stuurbewegingen. Gelukkig is het relatief eenvoudig om je velgen te laten richten, en het kan zelfs zelf gedaan worden als je de juiste gereedschappen hebt.

Voordat je begint met het richten van je velgen, is het belangrijk om te weten dat dit het best kan worden gedaan als je auto op een vlakke ondergrond staat. Als je auto op een helling staat, kan dit leiden tot onnauwkeurige metingen en het is daarom aan te raden om de auto op een vlakke ondergrond te zetten voordat je begint met het richten.

Om te beginnen zul je een paar specifieke gereedschappen nodig hebben, zoals een rijhoekmeter, een cambermeter en een krik. De rijhoekmeter meet de hoek van je velgen ten opzichte van de grond, terwijl de cambermeter de hoek meet van je velgen ten opzichte van de voor- en achterkant van de auto. Als je deze gereedschappen niet hebt, kun je ze vaak huren of lenen van een garage of autodealer.

Uiteindelijk zul je de voor- en achterkant van je auto afzonderlijk moeten meten, dus zorg ervoor dat je alle gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Als eerste zul je de rijhoekmeter gebruiken om de hoek van je voorwielen te meten. Dit doe je door het wiel te plaatsen op een vlakke ondergrond en de rijhoekmeter te gebruiken om de hoek van het wiel ten opzichte van de grond te meten. Als de hoek niet goed is, zul je de krik gebruiken om het wiel te verstellen totdat het goed is uitgelijnd.

Vervolgens zul je de cambermeter gebruiken om de hoek van het wiel ten opzichte van de voor- en achterkant van de auto te meten. Als de hoek niet goed is, zul je de bouten aan de voorkant of achterkant van het wiel moeten aanpassen om heom het juiste uitlijningsniveau te bereiken. Dit kan enigszins complex zijn, dus als je hiermee niet vertrouwd bent, is het aan te raden om een professioneel te raadplegen of een handleiding te raadplegen voordat je begint met dit proces.

Nadat je de voorwielen hebt uitgelijnd, is het tijd om de achterwielen te richten. Dit proces is grotendeels hetzelfde als het uitlijnen van de voorwielen, maar je zult ook rekening moeten houden met de achteras van de auto. Als de achteras niet goed is uitgelijnd, kan dit leiden tot problemen met het sturen en kan het ook leiden tot onnodige slijtage aan de banden.
Als je de achterwielen hebt uitgelijnd, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de uitlijning nog steeds goed is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je nieuwe banden monteert of als je de auto op een andere manier aanpast. Als je merkt dat de uitlijning niet goed is, is het aan te raden om het opnieuw te laten uitlijnen om problemen te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je auto veilig en comfortabel blijft rijden.

In samenvatting is het richten van velgen een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je auto. Door je velgen te laten uitlijnen, kun je problemen met het sturen en onnodige slijtage aan de banden voorkomen. Het is relatief eenvoudig om je velgen zelf te richten als je de juiste gereedschappen hebt, maar als je hiermee niet vertrouwd bent, is het aan te raden om een professioneel in te schakelen. Door regelmatig te controleren of de uitlijning nog steeds goed is, kun je ervoor zorgen dat je auto veilig en comfortabel blijft rijden.

Logo Betaalmogelijkheden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

© 2010 - 2022 Snel Velgherstel B.V.